Terug

 

Kantklosdemonstratie bij museummolen Jan Pol in Dalen

5 april 2014

Wij waren daar op uitnodiging van de molenwerkgroep, samen met nog meer hobbyisten die een oud ambacht onder de aandacht van de bezoekers brachten. Niet alleen het kantklossen maar ook het het houtdraaien, vilten, weven, spinnen, mandenvlechten, stoelenmatten en quilten, werden gedemonstreerd. Ook was er een hoefsmid die buiten zijn vuurtje goed opstookte.

aandacht publiek

De bezoekers waren zeer ge´nteresseerd in de ambachten. Boven op de stelling van de molen legde de molenaar alles uit. In Dalen hebben ze op dit moment vier jonge mensen rond lopen die ge´nteresseerd zijn in het vak van molenaar en dat is voor een molenstichting natuurlijk koren op de molen. Wie de jeugd heeft heeft de toekomst nietwaar.

geklost kant

Binnen in de molen werden oude gerechten gekookt:
* Kandeel is, net als kraamanijs, een traditionele kraamdrank die sinds de 17e eeuw bij kraamfeesten wordt geschonken. Het woord "kandeel" is afgeleid van het Latijnse caldellum, wat warm drankje betekent. Volgens de traditie moet de vader de kandeel roeren met een pijpje kaneel, in aanwezigheid van de kraamvisite. De kraamheer draagt daarbij een zijden mutsje met linten van de kraamvrouw. Het ritueel zou de boze geesten bij moeder en kind moeten verdrijven.
* Bonenbrij, een gerecht van bonen, rookspek boerenmetworst bloem en karnemelk.
* Daoler turfgravers sh÷ttel een gerecht van witte en bruine bonen aardappelen, spek, nagelkaas, boter, zout en bieslook.
* Proemenkreuze is een gerecht van gedroogde pruimen, rozijnen, karnemelk bloem suiker en kaneel.
* Pagaste kenden we niet, alle andere gerechten wel. Het is een stevige kost van gort, gedroogde pruimen, rozijnen, rookworst en stroop.

geklost kant

Het was een zeer geslaagde middag met veel belangstelling voor alles wat er getoond werd en waar alle vrijwilligers van deze stichting met veel plezier op terug kunnen kijken.

Henny Kroezenga en Wemmie Eggens

 

Wemmie en Henny klant kijkt toe

naar boven