Terug

 

Midwinterhoorn blazen Sleen

29 november 2015


Het begint zo langzamerhand een traditie te worden het Midwinterhoorn blazen op de eerste zondag van advent op stelling van molen de Hoop in Sleen. Een groep enthousiaste mannen trotseerden ook dit jaar weer de kou om ons met hun klanken te vertellen dat advents tijd is aangebroken.Dit zegt Wikipedia erover:
Het instrument lijkt veel op een alpenhoorn. Het is een licht gebogen hoorn van berken- elzen- of wilgenhout, op ambachtelijke manier gemaakt met een mondstuk, de happe, van vlier of een andere houtsoort, waarop een eenvoudige melodie wordt geblazen. Dat er boven een put werd geblazen, had te maken met het gebruiken van een natte hoorn. Deze was dan zo zwaar dat de hoorn op de rand van de put werd gelegd. De natte hoorn hing men soms in de put onder water om kieren te dichten. Aan een put blazen geeft het geluid ook extra volume. Men blaast meestal als het schemert. Het geluid draagt ver, wie het eenmaal gehoord heeft vergeet het nooit meer. Het is vooral in de schemering een stemmig geluid. In Twente en de Achterhoek wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de advent ("anbloazen") en Driekoningen (6 januari, "afbloazen").
Op uitnodiging van het bestuur van de Slener Molen stichting “De Hoop” hadden wij een sfeervolle expositie ingericht van onze zelf gekloste kerstkanten. Onze frêle kanten in deze mooie molen met z’n eikenhouten balken, was een zeer groot contrast die door de bezoeker heel erg werd gewaardeerd. Onder het genot van een lekker koppie koffie kon men rustig rond kijken en weer een beetje op temperatuur komen. Veel bezoekers bleven dan ook aan de "stamtafel” zitten en genoten van de dingen die oog en oor streelden.
Coby Garming en Wemmie Eggens

 

naar boven