terug naar index profielschets
Naam
Geboortedatum
Klost sinds

meer Hobby's

meer Activiteiten
Fimke Janssen - Vonk
23-07-1929
1979

naaien, lezen en puzzelen (sudoku's)

promoten kantklossen voor de kring

Mijn Kanthoekje

Hoe is jouw passie voor het kantklossen ontstaan?

In 1951 zag ik een kennis in Edam kantklossen. Zij had les in Schagen.
Het was voor mij toen onmogelijk daar lessen te volgen, want van Uitdam (gem. Broek in Waterland) naar Schagen was zoiets als een wereldreis !
Het bleef een sluimerende wens.
Totdat ik omstreeks 1979 hier in Emmen in de krant zag dat er kantklossenlessen werden gegeven.
Tijdens een les werden we geattendeerd op een doe-dag in Oosterhesselen. Met een mede-cursist zijn we er naar toe gegaan en toen bleek dat deze dag het eerste lustrum van de vereniging LOKK was en alleen toegankelijk voor leden. We zijn toen ter plekke lid geworden en ik heb hier nooit spijt van gehad ! Dit was mijn eerste work-shop en ik heb op deze dag het werkstuk,
hier onder afgebeeld, gemaakt.
  
Russisch kant

Welke technieken spreken jou aan?

Jarenlang heb ik vele cursussen gevolgd zoals Torchon, Guipure, Brugs Bloemwerk, Duchesse en andere. De laatste cursus was Honiton en daar ben ik al jaren a.h.w. aan verslaafd.
Deze kantsoort kost wel veel tijd, maar het eindresultaat is altijd erg mooi en geeft dan ook veel voldoening.

(Red. een collage dames in Honiton is te zien bij profiel index)


Op de dag dat Fimke werd geinterviewd voor deze pagina, droeg ze een spencer die ze zelf heeft geklost. De techniek is Torchon.

Leuke dingen gedaan met de kring?

De bijeenkomsten van de Kantkring zijn erg prettig ! Er worden aktiviteiten georganiseerd en je doet ideen op en contacten met medeklosters is ook prettig. De einddagen zijn altijd gezellig. Met zijn alleen naar 's Heerenberg als einddag was heel bijzonder !
Ook aan de einddagen in Oosterhesselen bij Bep Vianen, toen kringsleidster, bewaar ik leuke heinneringen. Een keer kwam ik niet met alleen kloswerk thuis, maar ook met planten uit de tuin. Het kloswerk heb ik nog steeds. De planten ? Helaas !
Voor mij is het kantklossen een ontspannende en rustgevende hobby.
 


Kussen: Torchon; Theemuts: Brugs Bloemwerk

 

Tot slot   

Het maken van een vogel met jongen in nest, in Honiton, heeft me heel veel tijd gekost. Het was een secuur werkje en was hier maanden mee bezig. Over n blaadje bijvoorbeeld deed ik 2 uur. Maar ik doe het met ontzettend veel plezier en het verveelt nooit !


Patroon op het kussenHet resultaat:
klik hier

 

Waaier 2013

Ongeveer 2 1/2 jaar geleden ben ik aan de waaier uit het boek "New Patterns in Honitonlace door Caroline en Barry Biggins" begonnen. Door alle losse onderdelen was het prettig klossen.
Omdat je er zo lang mee bezig bent, je het werk steeds oppakt en weer weglegt, is het lastig om het mooi schoon te houden. . . . .
Lees het vervolg van het verhaal op 'Jij deelt met ons'Detail
naar boven