TERUG

Burendag

 


Op uitnodiging van de activiteitencommissie van woon- en zorgcentrum Holtingerhof in Emmen hebben wij op zaterdag 21 september het kantklossen gedemonstreerd. Dit in het kader van Burendag. Het was gericht op oude ambachten, er was o.a. iemand die allerlei vormen van wilgentenen vlocht, er zat een mevrouw te spinnen, er was iemand die mooie figuren op houten doosjes brandde. Ook was er een mevrouw die van oude wollen dekens, kussens en tassen maakte en een meneer speelde mooie oude melodieŽn op de accordeon die de bewoners mee konden zingen.

Wij hebben veel belangstelling gehad, menige bewoner heeft even over onze kantkloskussens gebogen gestaan. De bewoners van dit zorgcentrum zijn nog van een generatie die vroeger andere bezigheden hadden, het kantklossen was toen nog niet ingeburgerd. "Wij moesten spinnen, breien of haken en wat denk je van koeien melken en stallen schoonmaken", aldus een mevrouw. Toen wij antwoordden dat zij misschien het kantklossen niet zag zitten omdat het te moeilijk zou zijn maar wij een koe niet gemolken kregen, kwam er een brede glimlach. Hilariteit alom.

Het was een druk bezochte markt waar de warme wafels met kersen en slagroom, een lekkere bord erwtensoep met een plak roggebrood met spek, of een broodje knakworst, grif van de hand gingen. Ook de mensen die demonstreerden konden in dit alles meedelen. Burendag is een dag om elkaar te ontmoeten. Ook van buitenaf zijn er veel bezoekers geweest.
De activiteitencommissie kan terugzien op een geslaagde dag die ze samen met de vele vrijwilligers georganiseerd hadden.
Wij hebben genoten en komen graag nog eens terug.

Henny Kroezenga en Wemmie Eggens.
naar boven