terug naar index profielschets
Naam
Geboortedatum
Klost sinds

meer Hobby's


Ria Struik - Wilting
28-10-1958
1988

lezen, TV kijken en volksdansen in
Drents Kostuum bij vereniging 't Aol Volk

Hoe is jouw passie voor het kantklossen ontstaan?

Door het dansen in Drents kostuum is de belangstelling voor het klossen ontstaan. Op het oorijzer komt namelijk een muts gemaakt in kloskant uit Beveren (België). Ik was van plan om samen met mijn zus mezelf klossen te leren uit het boek "De techniek van het kantklossen" geschreven door
Annelie van Olffen. In de supermarkt kwam ik aan de praat met de achterbuurvrouw van mijn schoonzus en ook het kantklossen kwam ter sprake. Het bleek dat zij ook wou beginnen en zij wist wel iemand die ons les kon geven. Op 11 januari 1988 zijn we met een klein groepje begonnen te lessen bij Ada Mulder. Dit hebben we volgehouden tot Ada vond dat ze ons niets meer kon leren. Nu les ik al jaren bij Bep Vianen in Oosterhesselen en heb al aardig wat technieken onder de knie gekregen, zoals Russisch, Tule en
's Gravenmoers. Kortgeleden ben ik begonnen met Milanese kant. Je hoort geregeld dat mensen denken dat ze stapelgek worden van al die klosjes (vooral met Tule!) op een kussen, maar voor mij (en waarschijnlijk iedereen die klost) is het een rustgevende bezigheid.
Lid zijn van een kantkring vind ik heel belangrijk. Je blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op kantklosgebied en je hebt de mogelijkheid om met mensen om te gaan die diezelfde hobby hebben. Ik ben nog lang niet van plan te stoppen met kantklossen en hoop nog tientallen jaren door te mogen gaan. Zulk mooi werk is het!

Heel trots ben ik op de waaier die ik in deze kantsoort heb gemaakt. Het heeft me wel een aantal maanden gekost, maar het resultaat is er dan ook naar.

Ontwerp: Bridget Cook

Rechts: meer dan 100 klosjes!

Welke technieken spreken jou aan?

Eén van de mooiste kantsoorten vind ik de Tule-kant. Deze kant is ontstaan in het noorden van Frankrijk, in de stad Tulle en kende haar hoogtepunt in de achttiende eeuw. Het is een fijne kloskant met doorlopende draden met als grond de "tuleslag".
De motieven zijn omringd met een sierdraad.
De rozengrond komt er zeer dikwijls in voor en ook de vierkante kunstslagen worden verwerkt in de tulegrond.
Tule heeft in de verschillende landen verschillende namen b.v. Bucks Point (Engeland), Tønderse kant (Denemarken) of Chantilly (Frankrijk), die voornamelijk met zwart geklost werd.

Leuke dingen gedaan met de kring?

Vooral de 3-daagse cursussen die jarenlang in de Klencke in Oosterhesselen gegeven zijn, de regiodagen in Marum en Zuidlaren, de 2-daagse workshops in Nieuweschans en Beerta … ach, eigenlijk alles wat met kantklossen te maken heeft is leuk.
In 1991 ben ik met onze dansgroep naar Portugal geweest. Waar ik toch ook wel een beetje trots op ben is dat ik het geschenk gemaakt heb dat onze groep aan de Portugese groep aangeboden heeft. Van een borduurpatroon van een danspaar in Drents kostuum heb ik de omtrek gepakt en zelf de vulling erbij verzonnen.

Het resultaat:
Danspaar in Drents kostuum.
 
    

Tot slot   


Geklost in 2012:Ontwerp Barbara Diesing
IJskristal in Tule, begonnen tijdens een weekend in
De Klencke te Oosterhesselen (2002)
Ontwerp Winny van Lieshout


Ontwerp Riet van Loon

naar boven