TERUGWorkshop te Zuidlaren op 3 maart 2014.

Met goede zin en mooi weer reden we al vroeg richting Zuidlaren, toen we aan kwamen waren er al vele dames aanwezig, dus gelijk al druk aan de praat. Deze workshop was georganiseerd door Jessica van Cosy Corners en werd gegeven door Ina Zijp. Het onderwerp was Torchon op zijn Zweeds, dus dat was vast wel makkelijk, dachten wij.

Na de opening vertelde Ina Zijp eerst iets over het ontstaan van deze kantsoort. Der kantsoort heeft de naam "Petterson-kant" dit was de naam van een vrouw uit het noorden (van wat nu Duitsland is) en die trouwde met een Zweedse soldaat. In Zweden klossen ze niet op een patroon maar op de lijnen van een streep. Ze bevestigen eerst een stuk streep-stof op het kussen en gaan dan klossen, met alleen spelden aan de buitenzijde.

Mevrouw Petterson had geklost met en op een patroon, zij leerde de Zweden klossen op een stippenpatroon maar wel met alleen spelden aan de buitenkant. Toch zijn dan de stippen wel houvast bij het klossen. Ina Zijp had voor deze morgen drie patronen getekend, waarvan een in twee diktes garen, de stippen die in de patronen voorkwamen, daar moesten we geen speld zetten. Gelukkig had ze niet veel grond in de patronen getekend, dat was een zorg minder. Op zich is het klossen zonder spelden niet erg moeilijk, als je maar in schuine rijen werkt, je klost dan met alle paren hele slagen of dubb. Netslagen en dat zonder een speld te zetten, wat wel heel vlug werkt.

Er waren 118 dames aanwezig deze keer geen mannen, die gingen met veel plezier aan de slag na de uitleg door Ina. Ook het gedeelte waar de winkel van Heikina en Cosy Corner stond werd druk bezocht. Altijd willen we zien of er nog nieuwe boeken zijn en of er nog garen is dat we niet kennen. Ook werd er druk bijgepraat, er zijn heel wat dames die elkaar daar zien, en dat is dan een jaar geleden dus bijpraten en uitwisselen van belevenissen.

      

Ook van onze kring waren er deze keer verschillende dames aanwezig, sommige zie je er altijd en andere niet en weer andere waren er deze keer niet. Al met al was het een zeer geslaagde dag en voor herhaling vatbaar, dat gaat gebeuren op 2 maart 2014.

Bep Vianen.